Inleiding tot kanaalsluizen en het gebruik ervan

Inleiding tot kanaalsluizen en het gebruik ervan

 

Overweegt u een rondvaart door de grachten te maken, maar stelt u deze uit vanwege sluizen? Nou, niet doen! Bijna alle kanalen waar je doorheen vaart hebben sluizen, en sluizen maken de reis eigenlijk leuker.

Het idee voor het slot is simpel. Je vaart de bak naar de sluis en de deur gaat dicht. Als je “de heuvel op” moet gaan, stroomt het water de sluis in en gaat het water (binnenschip natuurlijk) ook omhoog. Bij een “bergafwaartse” tocht loopt het water uit de sluis en worden u en uw schip ook neergelaten. Wanneer je het vereiste niveau bereikt, gaat de deur ervoor open en vaar je.

Voeg water toe aan het slot met behulp van de peddel. Het buitenste wiel is een deur die aan de wand van het kanaal is gemonteerd en die wordt geopend door aan een hendel (ankerlier) te draaien. De ankerlier bedient een getand mechanisme dat ervoor zorgt dat de peddel opent of sluit.

Als de bak in de sluis is, wordt er een touw om de bolder aan de zijkant van de sluis gewikkeld. Maar knoop het touw niet vast. Hierdoor kunnen de bootsloten in de lucht zweven als het water naar beneden gaat. U kunt een touw om de bolder wikkelen om de bak te ondersteunen en te voorkomen dat deze de zijkant van de sluis raakt.

In sommige grachten zijn “trap” sluizen te vinden. Het kan een beetje lastig zijn. Met een beetje planning kan er echter zonder al te veel moeite over worden onderhandeld. Aan het begin van het trappenkanaal staat meestal een informatiebord.

Neem de tijd om de trapsluizen te passeren, want de sluizen van het kanaal doen er ongeveer 20 minuten over om aan te komen. Varen moet een ontspannende ervaring zijn, zodat u niet door de sluizen hoeft te haasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *